Medicijnen en voedingssupplementen

Osteopathie voor mensen (MSc D.O.) en dieren

Medicijnen en voedingssupplementen

Medicijnen en voedingssupplementen, vaak worden deze samen ingenomen. Maar dat is niet altijd verstandig!

Veel gebruikte medicijnen zijn:
– Maagzuurtabletten
– Metformine
– Plastabletten
– Prednison en Prednisolon
– Anticonceptiepil
– Antistollingsmedicijnen (bloedverdunners)
– Immuun onderdrukkende medicatie
– Slaapmiddelen
– Antidepressiva
– Sint Janskruid

Medicijnen kunnen de opnamen van voedingsstoffen in het lichaam verminderen. Bij lang gebruik van medicijnen kunnen een tekort aan vitaminen en mineralen veroorzaken. Dit tekort kan zich op verschillende manieren uiten zoals buikklachten, vermoeidheid en klachten die horen bij een B12 tekort.

Weet u bijvoorbeeld dat bij gebruik van de anticonceptiepil tot 48 uur na consumptie van grapefruitsap de hormoonspiegel stijgt met 20%? En als u een actievel kool zoals Norit gebruikt, een verminderde werking kan de anticonceptiepil kan optreden?

En weet u dat bij het gebruik van antibiotica de darmmicrobioom wordt verstoord tot wel een jaar na gebruik? Wat op haar beurt weer een tekort aan B vitaminen en de vitaminen K1 en K2 kan veroorzaken.
Dat u heel goed een probioticakuur kan nemen naast een antibioticakuur maar dat hier dan wel minimaal twee uur tussen moet zitten?

Ik merk in de praktijk dat eigenlijk niemand wordt geïnformeerd naar de mogelijk tekorten die kunnen optreden na (langdurig) gebruik van medicatie. En dat ook niet wordt geïnformeerd over de wisselwerking met supplementen.

Veel mensen die willen afbouwen met maagzuurremmers merken dat zij meer maagzuur ontwikkelen en denken dat zij niet zonder kunnen. Het is een normale reactie van het lichaam om dan eerst meer maagzuur aan te maken. Door verantwoord en langzaam af te bouwen kan vaak wel gestopt worden met maagzuurremmers. Soms kan er een onderliggend histamineprobleem aanwezig zijn en dit maagzuurklachten geven, dan moet eerst dat behandeld worden. Osteopathisch kan er ook teveel druk rond de maag zijn. Een osteopaat kan dan de regio van de maag en structuren die hier aan gerelateerd zijn behandelen en zo helpen de maagklachten te verminderen of zelfs helemaal af te laten nemen. Zie hiervoor mijn blog over Maagzuur.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik heeft een folder ontwikkeld met informatie over de interactie tussen veel gebruikte medicijnen en supplementen en de tekorten die eventueel op kunnen treden.
De folder staat op mijn Downloads pagina en vind je hier.


Tags: , , ,